Geplaatst op

Aanpak van seksuele problematiek

Dit artikel is verschenen in TETH, het vakblad van Hypnotherapeuten.

Een onderwerp waar in therapie kringen opmerkelijk weinig over gesproken wordt is seksualiteit, terwijl dit samen met macht (geld en status) één van de belangrijkste drijfveren van de mens is.

Liefde is hoop ik het allerbelangrijkste en daarbij speelt seksualiteit een belangrijke rol. Maar seksualiteit is ook het wapen op het strijdtoneel van relaties, zoals zichtbaar in onderstaande casus.Mensen willen soms niet ‘in hun verleden graven’, ‘oude ellende of oud zeer oprakelen’, ‘een beerput opentrekken’. Het liefste wil men het verleden ‘begraven, vergeten of achter zich laten’. Maar toch is er een hulpvraag. Als een cliënt daar heel duidelijk over is, moet je dat respecteren. Wanneer de problemen daar ook naar eigen zeggen vandaan komen, kun je dan meer doen dan adviseren ¨ermee te leren leven¨?